Baby Doc på vej fra jord til bord

Baby Doc på vej fra jord til bord

Græskaret Baby Doc, som jeg omtalte i mit første blogindlæg, har nu ligget i redskabsskuret en lille uges tid, fordi der var en teoretisk risiko for frost, som jeg ikke turde løbe. Jeg nærmer mig min fødselsdag, og til den hører traditionelt græskarsuppe i to omgange – først fødselsdag med familien, så med et udsnit af vennerne, der traditionelt er kommet til min fødselsdag.

Men hvorfor skrive om græskarsuppe? Fordi det giver anledning til at tale om græskarets mange anvendelsesmuligheder til fornøjelse for voksne og ikke mindst for børn og børnebørn. Her skal blot berettes, hvad der skal ske med Baby Doc

  1. Først skæres et passende ”låg” ud ved at skære i en cirkel i en passende radius rundt omkring stilke-stumpen. Stilken anvendes som lågets håndtag. Låget skal være stort nok til, at en suppeske kan sænkes ned i græskaret, hvis næste funktion nemlig er at være suppeterrin.
  2. Kerner og trevl fjernes med en ske og koges 10 minutter i lidt vand. Derefter sigtes det gennem en si og kerner og trevl smides i den grønne affaldsspand eller på kompostbunken.
  3. Der er i forvejen lavet en fond på en røget skinke, som bruges ved en senere lejlighed. Den sigtede væske blandes med fonden.
  4. Græskarkødet skæres/skrabes ud, så græskarret efterlades med en ca. 2 cm tyk væg. Det udskrabede græskarkød puttes på et fad og sættes i ovnen i 10 min ved 200 grader. Derefter koges det i lidt vand for at få det mørt, så det bedre kan blendes. Så stavblendes det, der dannes en slags grød, der har samme konsistens som kartoffelmos.
  5. En passende mængde af grøden hældes op i fonden.  (det er langt fra al græskargrøden, der bruges). Derefter tilsættes grønsager og krydderier efter smag og behag, fx porrer, løg, gulerødder, pastinak og rød og grøn peber, chili (kun hvis der ikke er børn med).
  6. Lige inden servering tilsættes piskefløde samt ristede små baconstykker, der drysses over som pynt.
  7. Det udhulede græskar opvarmes med kogende vand, som derefter erstattes med den varme, færdige suppe. Så er det klar til servering.

Når græskarret har udtjent sin funktion som suppeterrin gives det til børnene eller børnebørnene, som kan skære sig en uhyggelig græskarmand af det.

I morgen fejres fødselsdagen med familien, så ser vi hvordan det spænder af. Fotos af processen hidtil kan ses på flg. link: https://www.dropbox.com/sh/ftd7zy4i9qrn03y/AADS3EBc2dqvOgFKAEf0O28da?dl=0

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s