Bladene falder

Efter at have kigget på billedet af et af de mere grufulde flygtninge hot spots på Politikens forside søndag, måtte jeg vende mig til min have for at få en normal mavefornemmelse igen. Ud over at give bidrag er fornemmelsen overvældende hjælpeløshed i forhold til det, der sker med flygtningene. Haven, der imod, kan man gøre noget ved året rundt. Det er desuden med haven lidt ligesom med vejrudsigten: Ved at beskæftige sig med den kan man ”afmontere” alle de ulykker, man lige har hørt eller læst om, for at bruge et udtryk, som hele Danmarks Jesper Theilgaard blev citeret for forleden. “Afmontere” er måske så meget sagt, “fortrænge” er nok mere præcist.

Vi nærmer os vinter og frost, bladene falder. Jeg river dem væk fra græsplænen og lægger dem alle de steder, hvor der er bar jord – i blomsterbedene og i nyttehavens bede. Der skal lægges jord oven på, ellers forsvinder bladene under den næste storm. Jeg lægger kompost fra genbrugspladsen på bladene. Komposten her fra siges at være skrap, så kan den ‘dampe lidt af’ vinteren over samtidig med, at den holder på bladene. Men vigtigst af alt: så hygger regnormene sig hele vinteren under bladene og omsætter dem til frugtbar muld. Se billeder på : https://www.dropbox.com/sh/w56ac1u4acfoojb/AAD-Y1qw9-eX4dQeH5v5NeXua?dl=0.

Vores tomatplanter står endnu, men de synger på sidste vers. Der er dog stadig nogle, der bliver lidt røde. Dem tager vi ind og lader modne inde i huset. Men der skal kun en lille skramme til, så rådner de i stedet for at modne. I tre måneder, måske mere, har vi spist frilandstomater fra haven.

Men kig på grønkålene – de står alt for tæt. Når og hvis der kommer sne, lægger det sig dekorativt på grønkålene, som man jo bare skal lade blive stående og bruge af vinteren over. Der er dog fare for, at mine vælter, fordi de står for tæt. En herlig grønsag, fuld af vitaminer, glimrende til at holde dig rask og rørig hele vinteren.

Man skal dyrke sin have!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s