Breivik’erne og ondets rod

Så skete det igen. Atter disse forfærdende myrderier, rædselsberetninger om mænd, der myrder løs, henretter medmennesker med koldt blod for derefter at sprænge sig selv i stumper og stykker og tage endnu flere uskyldige med sig i døden. Det er afskyvækkende, de er afskyvækkende.

Det er mennesker, der har fået knust den søjle i deres personlighed, som hedder empati, og som skal sikre, at man ikke slår ihjel. Denne søjle er hos dem erstattet med en søjle af had. De er blevet til ’breivik’er, monstre a la den norske terrorist og massemorder Anders Behring Breivik. Denne gang er breivik’erne formentlig fostret af Islamisk Stat, som har bifaldet myrderierne.

Samtidig med at fordømme disse breivik’er, må der stilles nogle spørgsmål. Hvorfor sker det igen og igen? Hvor kommer alt dette had fra? Hvad er det, der genererer det? Hvor sidder byldemoderen, der holder betændelsen ved lige i en hel region årti efter årti? For det er jo ikke første gang, vi oplever det. Og det bliver næppe heller sidste.

Hadet skabes af uretfærdigheder i Mellemøsten. Det skabes af det stigende gab mellem ”The Haves” og ”The Have Nots” i regionen. Det skabes af den uløste konflikt mellem israelerne og palæstinenserne, af den israelske bosættelsespolitik på Vestbredden. Hadet skabes i de talrige flygtningelejre, hvor hundredtusinder henslæber barndom, ungdom og voksenalder uden udsigt til en tilværelse, der bare ligner den vi andre tager for givet.

Blandt andre hadskabende faktorer skal nævnes militære indgreb, der har haft mere destabiliserende end stabiliserende effekt. Irak krigen er et slående eksempel. Eksport af demokrati til regionen har vist sig at være en dårlig ide. Demokrati er en blomst, der skal vokse fra neden, og er bundforholdene og klimaet ikke til det endnu, må man have tålmodighed.

I øjeblikket skabes der flere og flere flygtningelejre, og der er formentlig fare for, at flere af dem bliver permanente. Så forsvinder håbet om en menneskeværdig tilværelse for menneskene i dem. Det vil gøre lejrene til rene rugekasser for breivik’er. Så længe det er situationen, så længe kan der ventes flere af disse rædselsvækkende angreb.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s