Svenskerne forstærker overvågning af Øresund

Knud-Aage Lauridsen

Når vejret er til det kan man nu oftere end før få øje på fartøjer på Øresund med en gul stribe malet skråt ned fra rælingen til vandlinjen. Det er fartøjer fra den svenske Kystbevogtning. I skrivende stund er det KBV 034, der står for patruljeringen i Øresund. KBV 034 er et såkaldt kombinationsfartøj, der i normale tider kombinerer overvågning med løsning af miljøbeskyttelsesopgaver. KBV 034 afløste i weekenden KBV 003 Amfetrite, også et kombineret fartøj, der løser forskellige opgaver. Amfetrite er hjemmehørende i Karlskrona.

P1010666

Det svenske kystbevogtnings fartøj KBV 003 Amfitrite på arbejde lidt nordøst for Ven sidste uge. Billedet er tager på ca. 10 kilometers afstand. Trackingbilledet nedenfor viser fartøjets bevægelser på denne position, som er næsten stationær. Ven ligger udenfor trackingbilledet, mellem de to sydgående streger, der viser at skibet har været en tur rundt om øen.

2015-12-25-20-50-KBV-003-Amfitrite

 

 

 

Den øgede patruljering sker efter anmodning fra det svenske politi, der har bedt Kystbevogtningen ”forstærke patruljeringen af Skånes kyster med fartøjer og fly, specielt Øresundregionen”. Det skal øge mulighederne for at opdage både med migranter til Sverige. Kystbevogtningen bistår ligeledes det svenske politi med at føre kontrol i udvalgte havne, bl.a. Göteborg og Helsingborg.

Netop nu er der mange lystfiskere i lejede kuttere på Sundet for at fange nytårstorsken, når vejret ellers tillader det. Bevæger de sig over i svensk farvand, kan de risikere at blive gransket nøjere af den svenske Kystbevogtning.

Kystbevogtningen har endnu ikke mærket noget til, at den øgede grænsekontrol har fået følger til søs. Man har ikke fået rapporter om, at mennesker skulle være kommet til Sverige i småbåde. Ikke endnu.

2915-12-29-1516-KBV-034-i-havn-Malmø
De blå streger viser fartøjet KBV 034’s bevægelser i går og i dag.

Ved at øge patruljeringen forsøger man at tage højde for, at det kan ske, især når de nye foranstaltninger for øget grænsekontrol træder i kraft 4.januar. Med den intensiverede patruljering i Øresundregionen er det svenske beredskab forhøjet med henblik på et muligt migrantscenarie til søs, hedder det.

Hvis Kystbevogtningen opdager en båd med migranter på svensk farvand vil båden blive ført til svensk havn, og migranterne vil blive overgivet til politiet, skriver Kystbevogtningens nyhedstjeneste. De, som søger asyl, skal i kontakt med det svenske Migrationsverket.

”Vi har øget vores tilstedeværelse i Sydsverige og har intensiveret grænseovervågningen, først og fremmest i Øresundsregionen, men også i Göteborg. Det indebærer konkret, at vi har fartøjer, der patruljerer ud for Skånes kyst, og at vores fly har øget opmærksomheden på mindre både i disse områder”, siger Ulf Nilsson, der er regionschef for Kystbevogtningens region Sydvest.

Så hold på hat og briller, hvis du er ude og pirke torsk.

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s