Tæpperens og rådne æbler

Haven skjuler sig under et hvidt pulver af sne. Pulversne, fordi det har været frostvejr både nat og dag. Vidunderligt for børn og barnlige sjæle. Ikke sjovt for fuglene, der har svært ved at finde fugls føde i  pulveret. En chance til at få renset sine tæpper og tænkt på andet end verdens genvordigheder.

P1010810

Tag nu fuglene, for eksempel. Stil et foderbræt op til dem og giv dem solsikkefrø. Både gråspurve, musvitter, grønirisker, rødhalse og hvad man ellers har af befjedrede venner i haven elsker solsikkefrø. Mejsekugler er også gode, men de bliver stenhårde i frostvejr. Knus dem derfor, inden du lægger dem ud.

Og så er der solsortene. De elsker æbler fra i sommers. Allerhelst vil de havde dem lidt rådne, det hjælper på fordøjelsen. Skær dem midt over, så er de lettere for fuglene at gå til. Smid ikke alle dine gamle, halvrådne æbler ud på én gang, de mindst rådne bliver nemlig også hårde i frostvejr. Dosér i portioner.

Og så er den der, lige til højrebenet: Some apples a day will make the birds stay.

Det er så også nu, hvor det fryser både dag og nat, at du kan rense dine tæpper. Læg dem ud med overfladen ned i sneen. Tramp dem godt ned i sneen og lad dem ligge der et døgns

P1010856 (2)

tid eller to. Når du løfter dem igen og børster sneen af (med en hård børste, gerne en kost), ligger hovedparten af det, der er blevet spildt på tæpperne gennem tiden, tilbage i sneen. Sammen med alle de husmider, der lige troede at tæpperne var et godt sted at overvintre.

Det pynter naturligvis ikke på sneen, men det gør det på tæpperne.

Og lige her, i den sydvestlige afkrog af haven, vil det vælte frem med ramsløg om et par måneder eller tre. Ramsløgene kan du finde vildtvoksende i rabatter og parker. En dejlig demokratisk plante. Når de er fremme skal jeg beskrive, hvordan man laver ramsløgssalt.

P1010809
Havens ramsløgshjørne. De nøgne stænger, der står og stritter, er jordskokker.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s