Om mus ville som elefant fjærte…


europas-staerkeste-politiker-sammen-med-lars-lokke
Vores statsminister sammen med Europas mest markante regeringschef.

Danmarks EU-medlemskab er hastigt ved at skifte status. Fra at have været klassens duks i EU-sammenhæng og siddet på forreste række er Danmark rutsjet – nej, ikke ud af klassen, men ned på en beskeden plads i klassens fjerne hjørne. Det blev klart efter EU-landenes topmøde i Bratislava sidste uge. Mødet vedtog en erklæring og en køreplan, der skal imødekomme folkenes største bekymringer i EU-landene:

”Vi behøver EU, ikke kun for at garantere freden og demokratiet, men også vore folks sikkerhed”, hedder det i erklæringen med sigte på det, der bekymrer folkene i EU-landene mest. Det handler om ”hvad de oplever som en mangel på kontrol, og de nærer frygt i forbindelse med migration, terrorisme og økonomisk og social usikkerhed”, hedder det videre i køreplanen.

eu-toppen-pa-donau
EUs stats- og regeringsledere på gyngende grund

 EU’s hovedopgaver og Danmark på sidelinjen

Altså 1) kontrol med migrationen; 2) bekæmpelse af terrorismen samt styrkelse af sikkerheden, og 3) forbedring af den økonomiske og sociale situation for EU-borgerne. Det er EU’s højst prioriterede opgaver de kommende måneder.

Punkt 1 drejer sig om asyl og indvandring og er derfor omfattet af det danske retsforbehold. Punkt 2 drejer sig om styrkelse af Europol og øget samarbejde på forsvarsområdet for at sikre EU’s ydre grænser og er derfor omfattet af det danske forsvarsforbehold.

lokke-i-bratislava-2
Lars Løkke på vej ud til sidelinjen – ikke med hans gode vilje

 

 

Danmark har altså med sine forbehold spillet sig selv af banen omkring de problemer, der står øverst på EU’s dagsorden de kommende måneder. Risikerer Danmark dermed at blive marginaliseret i det nye EU-samarbejde, spurgte Politiken Lars Løkke. Nej, tvært imod, mente Løkke.

Danmark som ’løftet pegefinger’

”Jeg forudser, at vi kommer til at skulle spille en stærkere rolle, efter at Storbritannien har besluttet at forlade EU, fordi der kommer til at mangle nogle stemmer, som fokuserer på budgetdisciplin, behovet for reformer og på, at man implementerer sine beslutninger… Der forudser jeg at vi skal tage bladet mere fra munden, for der er en risiko for, at balancen i EU rykker sig, når Storbritannien forlader samarbejdet”, sagde Lars Løkke (Politiken, mandag den 19. september).

Altså, Danmark skal trække i det arbejdstøj, som briterne efterlod på kontinentet efter deres Brexit. Og så skal vi løfte pegefingeren mod de uartige drenge i klassen – Grækenland, Italien, Spanien, Portugal, Frankrig… Lande med tilsammen vel hen mod 150 millioner indbyggere. Og så er der selvfølgelig lige den parallelaftale med med EU om Europol..

En umulig opgave

Kære Lars Løkke, det med den løftede pegefinger er en umulig opgave, fordi disse sydeuropæiske lande jo er medlemmer af eurozonen, der iflg. DF’eren Søren Espersen er ”skræddersyet til tyskernes måde at gøre tingene på. Med orden i sagerne.” Og orden i sagerne får de iflg. Søren Espersen aldrig dernede. Så husk talemåden, Lars: Om mus ville som elefant fjærte, da må røv revne. Desuden risikerer vi at blive borte i briternes arbejdstøj, der er skræddersyet til dem og ikke til os.

Jeg synes du skal prioritere på en anden måde. Gør Thulesen Dahl til minister og send ham til Bruxelles med den opgave at fixe en parallelaftale med EU om Europol. Det kan han jo gøre med et fingerknips, som han lovede før afstemningen om forbeholdene.

Få briterne tilbage i EU

 

images2MXL7U0ETrump
Denne mand er farlig

Selv bruger du den fritid, som tilværelsen på sidelinjen i EU-sammenhæng de kommende måneder må byde på, til et langsigtet virke i det stille for at Storbritannien kan vende tilbage til EU. Alle kan blive forledt af demagoger – amerikanere, briter, danskere, you name them. Tænk bare på hvordan DF har trukket danskerne rundt ved næsen i Europol-sagen. Men et af demokratiets mange fordele er, at man kan skifte standpunkt, hvis man indser at man er blevet ført på vildspor.
Storbritannien udenfor EU er noget forbandet rod. Og det bliver endnu værre, når (og hvis) Donald Trump bliver USA’s præsident. Så bliver der for alvor behov for europæisk sammenhold.
Knud-Aage Rahbek Lauridsen
Relaterede kommentarer: “Slut med fedtspilleriet” (29/11 2015); “På vej til at blive udkants-EU (2/12, 2015); “Danmarks vej” (21/12 2015); “Farlige tider i vente” (1/8 2016)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s