Løbsk bulldozer bliver USA’s 45. præsident

trump-and-nuclear-weapons
Donald D. Trump, USA’s næste, 45. præsident

 

Det er vel især to ting, der har gjort, at jeg – desværre, desværre!!! – ffår ret i min forudsigelse, som jeg fremsatte i en kommentar på Knudnjus.com 26. september i år: Udsigten til Trump og mere populisme. Den populistiske understrøm er åbenbart stærkere end man umiddelbart tror. Hillarys uld i mund, halve og hele usandheder og dermed store troværdighedsproblem gjorde hende til et let offer i det, der blev kaldt den vildeste valgkamp i USA’s historie.

Nu kan man – fromt – håbe, at Donald Trump får nogle erfarne politiske rådgivere. Måske indså den stumpe mand nytten af at lytte til sådanne folk i sidste del af valgkampen, da han indhentede og overhalede Hillary Clinton. Mere skulle der formentlig ikke til. Før da mindede hans adfærd om en løbsk bulldozer uden bremser.

 

donald-trump-a-populist-barack-obama-doesnt-think-so-unleashes-rant
Trump vil annullere alt hvad Obama har opnået

Det første han vil gøre, når han har sat sig i Det Ovale Værelse i Det Hvide Hus, er at underskrive lister, der bærer overskriften Annulleres. Listerne, der blev udarbejdet allerede under valgkampen, opregner de resultater, der blev opnået i Obamas regeringstid og som Trump ikke kan lide. Det gælder først og fremmest Obamas sundhedsreform. Og annulleringen vil blive iscenesat efter alle kunstens regler – man hører allerede trompetfanfarerne gjalde. (Glem alt om at denne mand vil hele sårene efter en usædvanlig rå og brutal valgkamp, det vil han ikke bruge tid på! Enten er man med ham eller også er man imod ham.)

Det vil fx også gælde Obamas annullering af Bush’ torturpolitik, således at USA på det punkt bliver sat tilbage til Bush-tiden. Eller måske endnu længere bagud. Trump har gjort klart at han tror på det, der eufemistisk kaldes ”forstærket forhør”. Den 17. februar udtalte han:

waterboarding2

Torture works. OK, folks? You know, I have these guys—”Torture doesn’t work!”—believe me, it works. And waterboarding is your minor form. Some people say it’s not actually torture. Let’s assume it is. But they asked me the question: What do you think of waterboarding? Absolutely fine.    But we should go much stronger than waterboarding.                                                                  

 

waterboarding
But we should go much stronger than waterboarding
waterboarding
Waterboarding? Absolutely fine…

 

 

 

 

 

 

En uge før valget hyldede den førende Ku Klux Klan-avis The Crusader  Trumps ideer med en forsideartikel. Under Trumps valgkampsslogan Make America great again gjorde den racistiske organisation sig til talsmand for Trumps ideer og politik. Trumps stab skyndte sig at tage afstand fra denne omklamring af det yderste racistiske højre. Men ved nogen, hvor grænsen til højre går for Trump?

Trumps opfordring på sine valgmøder til at smide folk, der protesterede mod hans politik med skilte el. lignende, ud med vold, hans dunkle udtalelse, der kunne tydes som en opfordring til at skyde Hillary Clinton, hvis hun vandt valget, dette og meget mere viser at manden besidder klare fascistoide træk.

Hvad atompolitikken angår, er det svært at sige, hvad Trumps politik bliver, idet han afslørede en del uvidenhed og modsagde sig selv, da emnet var til diskussion under den første TV-debat. Også her må man – fromt – håbe på gode rådgivere, og igen håbe på, at han når den indsigt, at det vil være selvmord for USA og mord på alt levende på Jorden at bruge atomvåben.

donald-trump-nuclear
Atomvåbenpolitikken er ikke noget Trump har afsløret nævneværdig viden om.

Obama forbedrede USA’s image udadtil. Det vil også blive rullet tilbage – ikke fordi det står på Trumps liste, men fordi det vil komme helt af sig selv.

Når man ser bort fra spørgsmålet om atomvåbnene og USA’s handels- og sikkerhedspolitik, mere konkret USA’s EU- og NATO-politik, kan europæerne kun betragte udviklingen i USA fra sidelinjen. Hvem de vælger til deres præsident, er deres egen sag, og det er dem, der skal leve med Trumps indenrigspolitiske kurs i mindst fire år. Men handelspolitikken og sikkerhedspolitikken kan komme til at berøre os direkte.

Hvad EU angår, har Trump ikke lagt skjul på, at EU ikke behager ham. Han hilste Brexit med glæde og opfordrede Marine Le Pen til at følge englændernes eksempel. I handelsrelationer med Europa vil han prioritere England frem for EU. Her er vi formentlig ved det fremtidige problems kerne: Trump vil forsøge at sætte europæerne lus i skindpelsen.

Trump har heller ikke lagt skjul på sin sympati for Putin og Marine Le Pen. Det, sammen med en hårdere og mere kontant politik over for sine NATO-partnere med trusler om, at USA ikke vil komme medlemslande til hjælp, der ikke bruger 2 % af deres BNP på forsvaret, vil tvinge EU og de europæiske NATO-lande til at overveje, hvilken forsvarsstrategi de på sigt kan lægge uden USA’s back up og atomparaply. Valget af Trump til USA’s præsident repræsenterer således en trussel mod både EU og NATO, som de vesteuropæiske lande, der er medlem af NATO og/eller EU bliver nødt til at adressere.

Knud-Aage Rahbek Lauridsen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s