Trump + diplomacy = Trumplomacy

 

1453093951747-taiwan-tsai-ing-wen
Taiwans præsident Tsai Ing-wen. – Trump tog telefonen, da hun ringede, og fik dermed en kurre på tråden til Kina.

(English translation of the first passage below) At Trump tog telefonen, da Taiwans præsident Tsai Ing-wen ringede til ham i fredags, var ikke nogen fejl. Det var snarere introduktion af en ny form for ”diplomati”, hvis vigtigste træk er fravær af diplomati. Vi kan forvente noget lignende, når Trump på et tidspunkt ønsker at signalere hvordan USA’s holdning bliver til NATO og EU under hans lederskab.

 

English version of the first passage  

taiwan
Taiwan ud for Kinas kyst, som USA anerkendte som en kinesisk provins i 1979 i forbindelse med overgang til et-Kina-politikken.

 

The fact that the president elect Donald Trump answered the phone, when the president of Taiwan, Tsai Ing-wen, called him last Friday, was not a mistake. It was rather the introduction of a new form of diplomacy, the most important characteristic of which is absence of diplomacy. We can expect something of the sort when Trump at a point of time wishes to signal what the US position on NATO and the EU is going to be under his leadership.

Forlader USA et-Kina-politikken? 

Det har ikke skortet på kritik eller gode råd til den nyvalgte Donald Trump efter hans opsigtsvækkende telefonsamtale med Taiwans præsident Tsai Ing-wen fredag i sidste uge. De statsstyrede kinesiske medier har kritiseret ham stærkt, fordi hans accept af telefonsamtalen kan tolkes som et signal om, at USA under hans præsidentskab ikke længere vil betragte Taiwan som en del af Kina, men som en selvstændig, suveræn stat. Det vil være et brud med USA’s et-Kina-politik, der daterer sig tilbage til 1979.

Kina både kritiserer og forsøger at nedtone

En sådan kursændring ønsker kineserne ikke og har derfor haft travlt med at nedtone Trumps accept af samtalen som et udslag af Trumps manglende erfaring. Andre, fx USA’s udenrigsminister John Kerry, har rådet Trump til at læse State Department’s briefing-papirer, inden han ringer til eller besvarer flere opkald fra udlandet.

 

state-department
Det amerikanske udenrigsministerium, som Trump ikke ønsker at gøre brug af

Selv demonstrerede Trump i går mandag, at han ikke fortryder noget. Via sit foretrukne kommunikationsredskab Twitter anklagede han Kina for bl.a. at have skadet samhandlen med USA. At Trump blæser på de hidtidige måder at drive diplomati på underbygges af, at han og hans stab endnu ikke har henvendt sig til State Department efter briefing papirer.

Newt Gingrich kommer til hjælp

Trump kunne også mandag indkassere ros fra den tidligere House Speaker Newt Gingrich ”for at bryde med diplomatisk tradition ved at tale med præsidenten for Taiwan”. Gingrich mente oven i købet, at deres telefonsamtale vil resultere i et forhold til Kina, der er mere favorabelt for USA end tilfældet er i dag.

 ”Jeg tror at hele den udenrigsministerielle mytologi om, at vi på en eller anden måde er nødt til at lade os diktere af kineserne, er nonsens”, sagde han. Om Trumps accept af telefonsamtalen med Taiwans præsident sagde han: ”Jeg syntes det var et godt signal til verden om at Donald Trump vil være sig selv”.

Betænkeligheder

90-newt
Newt Gingrich synes Trump skal fortsætte med sit ‘trumplomati’

Dog kunne selv den hårdkogte Gingrich ikke lade være med at give udtryk for visse forbehold i forbindelse med Trumps modus operandi: ”Vi er ikke Kinas fjender. Lad os være meget forsigtige. Vi ønsker ikke at starte en slags kold krig med Kina.”

Nu skal det så blive interessant at se hvordan trumplomatiet vil håndtere USA’s forhold til EU og NATO. Trump har under valgkampen givet udtryk for, at han ser EU som en konkurrent til USA. I forbindelse med Brexit så han helst EU opløst. Hvad angår NATO skal de enkelte medlemslande ikke regne med USA’s opbakning, medmindre de bringer deres udgifter til forsvaret op på 2 % af bnp. Det vil være de kolde krav fra amerikansk side, men formuleret trumplomatisk.

Knud-Aage Rahbek Lauridsen

Beslægtede artikler på Knudnjus:

  • Farlige tider i vente – 01.08.2016
  • Om mus ville som elefant fjærte… – 23.092016
  • Udsigten til Trump og mere populisme – 26.09.2016
  • Løbsk bulldozer bliver USA’s 45. præsident – 11.11.2016
  • Trumps mål er EUs opløsning – 13.11.2016
  • EU i Trumps optik – 18.11.2016
  • Ud af Trumpressionen – 29.11.2016
  • Trump producerer forvirring hver gang han åbner munden – 03.12.2016

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s