En opinionsundersøgelse af mig selv

Trump er årsag til at jeg stirrer koncentreret på et punkt uden for vinduet, når jeg mødes med min kone over morgenkaffen, og hun må hen og ’viske væk’ foran mine øjne for at få min opmærksomhed.

trump-og-putin
Hvem er man mest bange for – ham der sidder forrest eller ham der sidder bagerst?

Da en dansk opinionsundersøgelse i går viste at danskerne er mere bange for Trump end for terrorister, stillede jeg mig selv spørgsmålet: Hvem/hvad frygter jeg mest i det herrens år 2017: Den amerikanske præsident Trump, formanden for Front National i Frankrig Marine Le Pen, terrorister, resultaterne af det kommende franske præsidentvalg, det hollandske parlamentsvalg og det tyske forbundsdagsvalg. Svaret var en faldende kurve, der fulgte netop anførte rækkefølge.

 

Jeg opdagede så, at jeg i min opremsning havde glemt Putin, lederen af vores traditionelle fjende gennem 100 år, Rusland. Hvor skal han placeres? Jeg blev så enig med mig selv om at putte ham ind mellem det hollandske parlamentsvalg og det tyske forbundsdagsvalg. Og hvad med kineserne? Samme sted som Putin. Før eller efter? Mine antenner havde svært ved at registrere nogen forskel, jeg endte med at placere dem efter Putin.

beppe-grillo000En ting, jeg ikke har nævnt, er populismen, hvor skal jeg placere den? Hvis den overhovedet skal med på listen, skal den ind på førstepladsen og skubber så Trump og hele rækken en plads nedefter. Man kan også sige, at populismen ligger til grund for hele listen, den er årsagen til, at verden har vendt sig på hovedet her på det sidste.

Jeg skal også sige at der ikke ligger nogen analyse bag listen, den er nedskrevet spontant, den bygger på mavefornemmelse. Antennefornemmelse om man vil. Det passer jo fint til den postfaktuelle verden vi nu lever i.

Hvorfor er jeg bange for Trump, hvad er der med den mand?

p1020531Jeg bruger bevidst ordet bange, fordi han er en af de få, der kan give mig dårlig nattesøvn. Han er årsag til at jeg stirrer koncentreret på et punkt uden for vinduet, når jeg mødes med min kone over morgenkaffen, og hun må hen og ’viske væk’ foran mine øjne for at få min opmærksomhed.

Det er ikke på grund af hans ’forretningsmæssige’ måde at gribe tingene an på. Det er fordi han for hver dag der går tydeligere og tydeligere demonstrerer at han ikke magter opgaven. Han kan ikke se konsekvenserne af diverse dekreter han sætter sin spidshakkede underskrift under. Han ved for lidt, politisk historie er en by i Rusland for ham. Han er ikke i stand til at lære af sine fejl og derfor heller ikke stand til at vokse med opgaven.

 

images2MXL7U0ETrump
Hårdere at være præsident end han havde drømt om

Politico skrev den 10. februar under overskriften ”Trump plaget af udfordringer og regeringsjobbets omfang” med henvisning til udtalelser fra Trump-medarbejdere, at Trump var overrasket over, at regeringen ikke kan drives ligesom hans forretning.

 

At være præsident er hårdere end Donald Trump troede, lyder det fra assistenter og medarbejdere, der siger at han (Trump) bliver stadig mere frustreret over de udfordringer han møder i styringen af det massive føderale bureaukrati.

Mennesker, der har tilbragt tid sammen med Trump i løbet af de tre uger, der er gået siden hans tiltrædelse, siger at han har slingret mellem overraskelse og vrede efterhånden som han er løbet ind i forudsigelige problemer, der er forbundet med at styre – fra kongressens udsættelser med at godkende nominerede til hans kabinet og juridiske slagsmål, der forhaler hans aggressive initiativer, til indbyrdes slagsmål i hans stab samt læk.

Bookmakerne har ikke været sene til at registrere, at han måske er ved at køre træt, man kan nu satse sine sparepenge på, hvor lang tid han holder, om han falder for en rigsretssag eller træder (frivilligt) tilbage.

imagesTrump stiller ofte simple spørgsmål om politik, forslag og personel. Når man så når ud i detaljerne, har han det med hurtigt at skifte emne for at give det udseende af, at han hele tiden har situationen under kontrol, siger en erfaren embedsmand. Eller han sender spørgsmålene om detaljer videre til sin chefstrateg Steve Bannon, til sin svigersøn Jared Kushner eller til House Speaker Paul Ryan.

Det er netop det, at Trump omgiver sig med folk som Steve Bannon, der giver anledning til at nære frygt og bekymring for fremtiden. Og som gør, at Asger Aamunds udtalelser før valget om, at Danmark kunne blive mere sikkert med Trump, ramte helt forbi skiven.

Herom i en senere artikel på Knudnjus.

Knud-Aage Rahbek Lauridsen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s