Den hell/dige kartoffel

 

P1030282
I dette plastiktelt trues 28 kartoffelplanter af Påskeøstens nattefrost

Frostvejr midt i april måned! Og kartoflerne, de tidligt modne, er allerede langt fremme i plastikteltet. 28 planter, der kan levere splinternye, lækre delikatessekartofler til spisebordet allerede midt i maj måned, er truet på livet af utidig frost! Som om truslerne dette år ikke er store nok i forvejen – Brexit, valget i Frankrig, Trump,

P1030284
Fem stearinlys blev sat ind i plastikteltet for at redde kartoflerne mod nattefrosten
P1030288
To stearinlys i den ene ende og tre i den anden

 

Erdogan, ISIS, you name it!

 

Velkommen til Knudnjus! Vi (mig selv og mit bedre jeg) har kæmpet os tilbage efter en mindre skrivekrise og håber igen at være leveringsdygtige i stort og småt om politik, have og mad.

Og denne gode intention skal begynde med fortællingen om en redningsaktion, som startede i går aftes med en vejrlig melding om nærmest hård frost ledsaget af billeder af en desperat planteskoleejer. Jeg opfattede lige at han blandt de truede planter også nævnte nye kartofler med begyndende top. Sådan nogle har jeg!

 

P1030291
Det så lidt spooky ud i mørket ved midnat

De blev sat i jorden allerede i marts måned i et plastiktelt for at give dem vækstbetingelser overhovedet og nu står de der med en sprød og lysegrøn top under plastikken. Så yndige og dog så sårbare.

 

På mig virker truslen om hård nattefrost på denne tid nærmest som en trussel om kartoffelpest lig den, der ramte Irland i 1845. Noget måtte gøres. Det blev til at stille stearinlys ned i plastikteltet – fem tykke stearinlys, der kunne brænde det mest af natten, og så håbe på det bedste.

 

P1030294
I dag til morgen den 19. april. Klokken er et kvart i seks om morgenen, solen er lige stået opEnter a caption

Mens jeg gør det tænker jeg på pesten i 1845, der afstedkom hungersnød i Irland og masseudvandring til Amerika, hvorfra vi i øvrigt havde fået kartoflen. Vi og vi – vi fik den faktisk fra tyskerne, som blev inviteret til Danmark for at lære os at dyrke kartofler.

 

I Presussen havde Friedrich der Grosse, Preussens krigerkonge (1740-1786), lært sine undersåtter at spise kartofler og dermed forbedret ernæringstilstanden betydeligt, ikke mindst i den fattige befolkningsdel.

Friedrich ligger begravet ved sit lystslot Sanssouci (Sorgenfri) i Potsdam, og oven på hans enkle gravplade i græshøjde ligger der ikke sværd støbt i et eller andet metal, men – kartofler! Det er det hans undersåtter husker ham for.

Og, ja, mine kartofler overlevede.

P1030308
Resterne af stearinlysene, som jeg bilder mig ind reddede kartoflerne

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s