Navigare necesse est…

obama
Obamas udenrigspolitik var forudsigelig

Mens Obama-regeringens udenrigspolitik var forudsigelig som en motorvej, hvor skiltningen passede præcist til det, der ventede længere henne ad vejen, er det en anden sag med Trump-regeringens udenrigspolitik. Den er fyldt med dybe huller, undertiden er den ikke eksisterende. Det gør den uforudsigelig. Trump har gjort en dyd ud af nødvendigheden og ophøjet uforudsigeligheden i amerikansk udenrigspolitik til princip.

 

Med Trump ved roret kører vi ikke længere ud af den lige motorvej med god skiltning. Vi befinder os på det åbne hav med høj sø og dårlig sigtbarhed.

Trump-Merkel
Vejen til at kommunikere med den nye mand i Det Hvide Hus går måske..

Til søs er der ganske vist søfartsregler, der skal overholdes, og sømærker, der kan navigeres efter. Men det er som om det kæmpestore skib, der flagrer med America First, pisker vandene op, flytter rundt på sømærkerne og lader hånt om søfartsreglerne. Det er farligt for alle, inklusive skibet, der flagrer med America First, men det er som om kaptajnen om bord på det skib aldrig rigtig har forstået alvoren i hans position.

 

Merkel-Ivanka-1
… via datteren

Under disse vilkår kan det være nødvendigt at bruge utraditionelle midler, og det er netop hvad Angela Merkel synes at have gang i. Hendes møde med Trump i Washington, den tredje amerikanske præsident hun er ved at lære at håndtere i sin egen embedsperiode, var overfladisk set ikke nogen succes (Trump ville ikke engang give hånd under en af de traditionelle fotosessioner i det Hvide Hus).

 

 

German Chancellor Angela Merkel visits USA
Et personligt forhold under opbygning?

Formentlig så kun Angela Merkel det det som en gave fra himlen, da Trumps datter Ivanka under en rundbordsdiskussion blev anbragt ved siden af Angela Merkel, en begivenhed der blev kritiseret vidt og bredt både i vesteuropæisk og amerikansk presse. Hvordan kunne man anbringe Ivanka – en ikke-valgt person og et politisk ubeskrevet blad – ved siden den mest erfarne og kløgtige politiker i hele forsamlingen?  Mange mente det var at anbringe hende på en piedestal, hvor hun ikke hørte hjemme.

 

 

Lagarde-Trump-Merkel
Ivanka Trump på Women20 Summit 2017 i Berlin, Christine Lagarde og Merkel

 

Men ikke Angela Merkel. Hun efterlod en invitation til Ivanka Trump til at deltage i Women20 Summit 2017, der netop er sluttet i Berlin. Det er således Merkel, der er årsagen til Ivanka Trumps politiske debut på en international politisk scene af betydning. Og mon ikke Merkel dermed har sikret sig en kanal til manden i Det Hvide Hus ad bagindgangen? Og mon ikke det var det, der var hensigten, når han nu ikke engang ville give hånd?

“Merkel er snu som en ræv. Den uortodokse vej til den fyr er Ivanka”, siger senior fellow ved The Washington Institute James Jeffrey til nyhedsmediet Politico.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s