Den hell/dige kartoffel (II)

Frost
Kl. er ca. 06.00 søndag morgen. Der er endnu en stribe rimfrost på udestuens tag, plastikken nede ved kartoffelrækkerne er hvid af frosset kondensvand.

Så gik det alligevel galt, måske ikke helt galt, men galt nok. Jeg stolede på de to plusgrader vejrudsigten havde som prognose for Snekkersten natten mellem lørdag den 29.april og søndag den 30. april. ”Teltdugen” havde jeg rullet til side for en lille uges tid siden, fordi kartoffelplanterne allerede var så store, at de ’løftede’ dugen.

 

Plastikdugen har altså ligget ved siden af, klar til at blive rullet over de tre rækker tidligt modne kartofler, hvis nattefrosten skulle vende tilbage. To plusgrader som minimum natten igennem, sagde prognosen. Ude over Sundet var en mørk, tung sky ved at trække op med trussel om endnu et kraftigt regnskyl.

P1030346
Den mørke sky over sundet, som jeg troede lovede plusgrader den efterfølgende nat

Godt, så kommer temperaturen i hvert fald ikke under nul i nat, tænkte jeg. Jeg kan lade det ligge.

 

Det skulle jeg så ikke have gjort. Kl. 5.50 søndag morgen var der rimfrost på græsplænen, (se øverste billede) paptaget på udestuen var dækket af rimfrost, langs kartoffelrækkerne lå plastikdugen snehvid af frosset kondensvand. Det var lige præcist det, der ikke måtte ske.

Inden jeg kom i tøjet og fik gjort kameraet parat havde den opstigende sol allerede smeltet rimfrosten væk. Jeg kan ikke sige hvor længe temperaturen havde været under nul, men det har formentlig ikke varet længe. Et par timer, måske.

P1030369I løbet af dagen stiger uvisheden, mange af planterne hænger, men ingen er kollapset. Det bliver også tydeligere, hvor stor skade frosten har forvoldt.

Det gælder for alle planter, at de øverste blade, de små blade i toppen af planterne, er frostskadede. Nogle bliver helt misfarvede (brunsorte) og krøller sammen, andre bliver halvt brune og hænger slattent. I løbet af mandag den 1. maj bliver det klart, at ca. halvdelen af bladene på hver kartoffeltop er beskadiget og helt eller delvist ude af funktion. De er misfarvede og mange af dem er krøllet sammen.

Men de stritter og strutter og ser ud til at være besluttet på at klare sig.

Jeg har fjernet plastikken helt, der må ikke komme mere nattefrost.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s