Trump på besøg igen – hvad bringer det?

 

DDwfPrbUIAA5s23
Trump tæver CNN

Donald J. Trump kommer på besøg i Europa denne uge (hvis nogen skule have overset det). Det betyder at vi må løsrive os fra hans tweets, fx en video hvor han tilsyneladende gennemtæver en person, der skal forestille at være CNN. Primitivt, råt og brutalt. Et tweet, der kun kan opfattes som en opfordring til vold mod journalister og som sikkert falder i Trumps vælgersegments smag:

CNN har på sin side opfordret præsidenten til ikke at spilde kostbar tid og forberede sig på de kommende møder med statsledere som Angela Merkel, Macron og Putin på G-20 topmødet i Hamborg (foruden alle de problemer, han har på hjemmefronten – sundhedsreformen, der skal erstatte Obama-Care, en skattereform, infrastruktur osv.).

Besøg i Polen

Steve Bannon
Ligesindede i Polen

Før møderne med Merkel, Macron og Putin skal Trump dog besøge Polen, et land valgt med omhu af den amerikanske præsident, som i den polske regering finder dem, der kommer tættest på Trump-ligesindede i Europa. Her kan Trump føle sig hjemme, her er man stærkt imod immigration, man er lunkne omkring klimaspørgsmålet, ikke til sinds at opgive at bruge kul som energikilde og har i det hele taget et køligt forhold til det EU, som har bragt Polen velstand de senere årtier.

 

Lus i skindpelsen
Besøget passer således fint ind i Trumps strategi, som er at svække EU ved at sætte europæerne lus i skindpelsen. Trump vil også undlade at mødes med Lech Walesa, der anførte Polens uafhængighedskamp, noget som ellers har været tradition for besøgende amerikanske præsidenter. Men Walesa er ikke i kridthuset hos den nuværende polske regering, som han har opfordret polakkerne til at vælte.
I Warszawa skal Trump også mødes med lederne af 11 andre EU-lande, der deltager i den såkaldte Tre-havs-konference. Konferencen, der er indkaldt af Polen og Kroatien, omfatter EU-landene mellem Østersøen, Adriaterhavet og Sortehavet. Konferencen er etableret af Polen som modvægt til det, der opfattes som tysk-fransk dominans.

Trumps tale i Warszawa
Det Hvide Hus har meddelt at Trump vil holde en større tale i Warszawa. Alle NATO-medlemslande vil lytte omhyggeligt efter enhver formulering i talen, som vil afspejle USA’s holdning til artikel 5, musketér-eden, som Trump har sået tvivl om. Måske vil Trump lade stjernestøv regne ned over det regerende Lov- og Ordenparti (PiS) ved at bekræfte USA’s forpligtelse i henhold til artikel 5.

En fristelse for Trump

DDxjYv7VYAA6gkd
-Om hvad?

Ifølge nyhedsmediet Politico forlyder det at præsident Andrzej Duda vil bede Trump foranledige en undersøgelse af om amerikanerne er i besiddelse af efterretningsmateriale, der kan understøtte PiS-partiets konspirationsteori om, at Donald Tusk skulle stå bag det polske flystyrt nær Smolensk i 2010. Under flystyrtet omkom 96 mennesker, blandt dem præsident Lech Kaczyński, tvillingebror til Polens de facto hersker Jarosław Kaczyński. Det regerende PiS-parti insisterer på at Donald Tusk stod bag. Donald Tusk var dengang polsk ministerpræsident. Han er i dag Formand for Det Europæiske Råd.
Spørgsmålet er om Trump kan modstå fristelsen, som vil være lige til højrebenet i hans strategi for at sætte europæerne lus i skindpelsen.

 

Andre boller på suppen
De senere møder i Hamborg med G-20 landene bliver af en helt anden karakter. Her vil der være helt andre boller på suppen. Den amerikanske præsident skal ikke forvente nogen lette samtaler i Hamborg, advarede Angela Merkel i det tyske parlament i sidste uge. Hun kritiserede Trump-regeringens standpunkter på handels- og miljøområdet for at være uden kontakt med en stadig mere globaliseret verden.

Ingen lette samtaler i Hamborg

”Enhver, der tror at verdens problemer kan løses med protektionisme og isolaionisme tager fejl” udtalte Merkel med umiskendelig adresse til den amerikanske regering. Hun kritiserede endvidere Washington for sin beslutning om at trække sig ud af Paris-aftalen. ”Man bør ikke forvente lette samtaler i Hamborg”, sagde hun og forsikrede at den tyske regering ville føre forhandlingerne på en måde, der vil ”tjene klimaet”. ”At dække over uenigheder ville være uærligt”, sagde hun.
Efter at have mødtes med bl.a. Merkel og Macron vil Trump formentlig føle det behageligt at skulle mødes med Putin.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s