Præsident Kelly

trump 1
Trump har ikke gennemført det helt store

Når Trump ikke kan vise noget på resultattavlen trods det skinnende republikanske flertal i begge kamre er det jo ikke hans skyld, vel? Det er alle andres skyld. Folk i hans egen administration, der vil ham det ondt.

 

Eller det er forgængeren Barack Obamas skyld. Trumps udfald mod Obama bliver stadigt mere skingre – et tydeligt tegn på at Trumps mindreværdskompleks over for forgængeren er ved at antage gigantiske dimensioner.

Det er Trumps ufortjente held at Barack Obama bragte den amerikanske økonomi i så god form, at den kører derudad, nogenlunde upåvirket af det kaos, der har hersket i Det Hvide Hus siden Trump blev præsident.

Den firestjernede ”no nonsense” general John Kelly er nu, med udnævnelsen til stabschef, blevet udset til at sætte en stopper for dette kaos. Han har straks sat sig i respekt ved at fyre kommunikationschefen Scaramucci, der var blevet hyret af Trump knap to uger forinden.

jared-ivanka
Datteren Ivanka og svigersønnen Kushner

 

Dernæst har han begrænset stabens adgang til præsidenten med henblik på at styre informationsstrømmen. Alle i staben, inklusive datteren Ivanka og svigersønnen Jahred Kushner, skal lade information, som de ønsker at dele med præsidenten, gå gennem Kelly først. Det skriver nyhedsmediet Politico.

 

Ifølge Kelly er årsagen til miseren i Det Hvide Hus nemlig ”dårlig information”. Kelly har derfor givet staben besked på, at informationen skal ”flyde gennem ham”, fordi præsidenten vil træffe bedre beslutninger, hvis han får god information”, skriver Josh Dawsey fra Politico.

Det er vigtigt at Kelly er den sidste, der giver præsidenten information, fordi præsidenten let lader sig bøje i retning af den sidste, han har talt med, eller det sidste han har læst. Nogle af hans mest kontroversielle beslutninger skyldes angiveligt netop at han har været dårligt informeret.

Det gælder fx hans beskyldning mod Obama om, at Obama skulle have aflyttet hans telefon i Trump Tower. Beskyldningen fremsatte Trump efter at have læst kommentarer fra en konservativ talkshow vært og en Breitbart artikel.

Man får ofte det indtryk at Trump anser fjernsynsudsendelser og tv-nyheder for at have større dokumentationsværdi end klassificeret materiale fra hans efterretningsvæsener.

Ved at begrænse informationen og lade den flyde gennem ’de rigtige’ kanaler vil Kelly sikre sig ”at præsidenten ikke træffer sine beslutninger på grundlag af noget vås (”bullshit”) han har set i tv midt om natten eller på Breitbart”, siger Chris Whipple, der for nylig har skrevet en bog om rollen som stabschef.

Kelly får altså nu mulighed for at påvirke præsidentens beslutningsproces (for så vidt der er tale om en proces) afgørende i og med, at han kontrollerer den information, der skal tilflyde præsidenten.

Dette giver Kelly enestående muligheder for at øve indflydelse på USA’s politik. Samtidig viser det, hvad de fleste har iagttaget for længst, at præsidenten ikke er i stand til at skelne skidt fra kanel.

Hvad Kelly imidlertid ikke kan styre er kløen i Trumps tweet-finger, og det kan på et tidspunkt koste den firestjernede general dyrt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s