Exit Bannon, tavshed omkring Nordkorea

DDxjYv7VYAA6gkdHvor lang tid endnu skal der gå, før vi kan skrive exit Trump?

Med chefideologen Steve Bannons exit synes generalerne og svigersøn Jared Kushner fløjene – “globalisterne” – at have fået overtaget i Det Hvide Hus. Var Bannons udtalelser om Nordkorea årsagen til hans fyring?

Der er indtrådt en næsten velgørende tavshed mellem Nordkorea og USA efter at Trump affyrede sin ”bål og brand”-erklæring mod Nordkorea, og Nordkorea annoncerede, at de rettede sigtekornet på fire af deres langtrækkende missiler mod den lille ø Guam i Stillehavet.

Guam-1
Guam. Fire nordkoreanske missiler er rettet mod denne perle i det blå Stillehav

Hvad var det lige, der skete her, kom de to kamphaner Trump og Kim til besindelse? Virkede Trumps bål og brand-trussel? Virkede Nordkoreas missil-trussel?

 

Trumps udtalelse og Nordkoreas klargøring af missiler til affyring mod Guam har bragt de to lande på randen af krig. Samtidig har nye militære realiteter, nemlig Nordkoreas udvikling af langtrækkende missiler, ændret det militære situationsbillede og dermed den politiske situation således, at den militære option i forhold til Nordkorea ikke længere er en oplagt valgmulighed for USA.

Guam 2Der er det ved tropeøen Guam i det dybblå Stillehav, at den foruden at være hjemsted for den giftige snog Boiga Irregularis rummer en amerikansk luftbase og verdens største ammunitionslager. Øen, der med sine 549 km2 er lidt større end Falster, summer af aktivitet: Spionfly, bombefly og tankfly, der lander, lastes eller losses og starter døgnet rundt.

Øen forsyner amerikanske tropper med ammunition hvor de end befinder sig fra Korea til Afghanistan. Hidtil har kun kinesiske missiler kunnet når øen, og det har de ikke kunnet særligt længe.

Nu kan Kim Jong Un åbenbart også, og at øen nu også er sårbar overfor nordkoreanske missiler forrykker hele billedet. Hvis nordkoreanerne sætter øen ud af spillet med missiler, vil amerikanerne kun kunne føre en meget kort konventionel krig mod Nordkorea, for slet ikke at tale om en ’hel’ krig et andet sted samtidigt.

Det store problem for amerikanerne er, at nordkoreanerne nu er militært stærke nok til at kunne holde de 10 millioner mennesker, der bor i Sydkoreas hovedstad Seoul (22 millioner med forstæder) som gidsel.

B52starter-2JPG
B52-bombefly starter

Her har vi måske forklaringen på Bannons fyring. Bannon gik nemlig forleden i rette med sin chef (Trump) i et interview til det liberale magasin The American Prospect. Han sagde at der er ”ikke nogen militær løsning” på det repressive systems atomprogram og at USA skulle ”glemme det”.

Trump har der imod hele tiden sagt, at USA ikke vil tillade Nordkorea at skaffe sig atomvåben, der kan nå ”kontinental USA” og afvist at tage den militære valgmulighed af bordet. Bannon sagde til The American Prospect, at så længe 10 millioner mennesker i Seoul ville dø i løbet af de første 30 minutter i tilfælde af krig ”er der ingen militær løsning her, ”de har os” (they got us)”.

Steve Bannon
Exit Steve Bannon


Samtidig forsøgte Bannon at lede fokus over på Kina. Han sagde at Nordkorea bare er en ”biforestilling” (”a sideshow”) sammenlignet med det økonomiske slag, han ser komme med kineserne. Han forudsagde at enten USA eller Kina vil være verdens dominerende nation i det næste kvarte århundrede, ”og det bliver dem, hvis vi følger den vej”, advarede han.

Det ser ud til at de stridende fløje i Det Hvide Hus for en gangs skyld har været enige om én ting: Trump skal ikke udtale sig mere om Nordkorea foreløbig. Til gengæld har Trump trukket tæppet under sin chefstrateg. Der er næppe nogen, der vil savne ham.

The show goes on.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s