Trump er ikke idiot

Al respekt for Rex Tillerson, USA’s udenrigsminister, som måske/måske ikke har kaldt Trump ’a moron’ – en idiot. Trump er blevet kaldt alt muligt, en tumpe, idiot, sindssyg og så videre. Men det er skældsord og har næppe gjort nogen klogere.

trump 1
Han er ikke idiot

Men hvad er han for en, hvilken slags person har vi med at gøre?

 

Lad os se på X’s personlighed og se om den passer på Trump:

X’s personlighed karakteriseres ved ”… en udtalt tendens til at handle impulsivt og uden hensyntagen til konsekvenserne. Humøret er uberegneligt og lunefuldt. Der er tilbøjelighed til følelsesudbrud og manglende evne til at styre affektudladninger, og tendens til stridbar og konfliktsøgende adfærd, særligt når impulsive handlinger hindres eller bremses…”

trump 3
En emotionelt ustabil personlighedsstruktur

Personlighedstypen kaldes ”Emotionelt ustabil personlighedsstruktur, impulsiv type” (Disordo personalitatis cum instabilitate emotionali, typus impulsivus) og har nummeret F60.30 i WHO’s oversigt over psykiske lidelser og adfærdsmæssige forstyrrelser (WHO ICD-10).

 

 

En beslægtet type hedder ”Histrionisk personlighedsstruktur” (Disordo personalitatis histrionicus) og karakteriseres ”… af overfladisk og labil emotionalitet, tilbøjelighed til dramatiseren, teatralsk optræden, anvendelse af overdrevne følelsesudtryk, udtalt let påvirkelighed, egocentricitet, forfængelighed, manglende tanke for andre, abnorm sårbarhed og vedholdende søgen efter spænding i tilværelsen, anerkendelse og opmærksomhed.”

Denne struktur har nummer F60.4 i WHO’s oversigt. Det er sjældent at en person har en struktur i ren form, ligesom nogle karaktertræk kan være mere udtalte end andre. For Trump gælde desuden, at han lider af et voldsomt mindreværdskompleks i forhold til forgængeren Obama.

obama
Trump lider af et voldsomt mindreværdskompleks i forhold til denne mand

 

Problemet med disse strukturer eller træk er at de ikke går af ’i vask og strygning’. Der er tale om karaktertræk, som ikke lader sig behandle, hverken psykiatrisk eller psykologisk. Tvært imod er der tendens til, at personerne bliver mere fastlåste i dem med alderen.

 

Det amerikanske demokrati er, som vi har set, ingen garanti for, at den slags personlighedstyper ikke bliver valgt til præsident, men det indeholder måske redskaber, der kan få ham sat af eller neutralisere ham. Undersøgelsen af Trump-kampagnens forbindelser til Rusland under valgkampen sidste år, for eksempel, kan resultere i en rigsretssag mod ham og hans evt. afsættelse.

Trumps politik mod internationale handelsaftaler, som han har trukket USA ud af, kan formindske den amerikanske eksport og dermed gå ud over vælgerskarer, der hidtil har støttet ham.

Hvis ikke noget sker, hvilket er utænkeligt, må vi leve med ham tre år og to en halv måned endnu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s