Japansk frustration over Trump kan gavne dansk eksport

Japan er voldsom irriteret over Trumps handelspolitik, især hans grove retorik og beslutning om at trække USA ud af TPP-aftalen (Trans Pacific Partnership Agreement). Japanske talsmænd lægger ikke skjul på, at Trumps beslutning har ført til og vil føre til et voksende indpas for USA’s konkurrenter på det japanske marked, der er verdens tredje største efter USA og Kina.

slagteriarbejdere
Danmark eksporterer store mængder svinekød til Japan, men det kan blive til mere

En af USA’s konkurrenter på det japanske marked er EU, som japanerne har inviteret indenfor til at udfylde tomrummet efter Trumps beslutning om at trække USA ud af TPP. Da Danmark er medlem af EU kan det øge dansk eksport til Japan, og i danske erhvervskredse har man svært ved at få armene ned.

 

Flere japanske topembedsmænd har i interviews til net mediet POLITICO taget afstand fra at en såkaldt bilateral aftale skulle kunne erstatte de to landes medlemskab af TPP. De argumenterer for, at formålet med TPP var at skabe et bredt internationalt spillerum. De siger til POLITICO at de er skuffede over Trumps tilsyneladende manglende evne til forstå vigtigheden af en multinational aftale for amerikansk lederskab i regionen og for at kunne sætte handelsreglerne for nationer på begge sider af Stillehavet som modvægt til Kinas voksende indflydelse.

Amerikansk fremstød -2
Fremstød for amerikansk svinekød i Japan

 

Vores premierminister har gjort det klart, at vi respekterer USA’s beslutning… Det er vores officielle holdning, men jeg mener en tilbagetrækning fra TPP er meget forkert”, siger en japansk embedsmand til POLITICO. ”Det har ærlig talt formindsket betydningen af mange af de ting USA har opnået i regionen.”

 

Japans har svaret igen på USA’s beslutning ved at fortsætte forhandlinger med USA’s konkurrenter på det japanske marked. I juli blev der indgået en politisk overenskomst om en skelsættende frihandelsaftale med EU samtidig med at forhandlinger om indgåelse af en aftale med de resterende 11 medlemmer af TPP blev fortsat. Japanerne lægger ikke skjul på, at det endegyldige mål er at formå USA til at genindtræde i TPP.

For Japan skulle TPP-aftalen tjene som et bolværk mod kinesiske ambitioner om a bliver den førende handelsmagt i Asien og Stillehavsområdet. I dette bolværk skulle USA være en hovedhjørnesten.

danske grise
Danske smågrise som vi kan li’ dem

I mellemtiden ser det ud til, at den amerikanske udtræden af TPP er ved at koste de amerikanske landmænd dyrt. USA’s salg af svinekød til Japan faldt i august måned med 9 %, hvilket er et alvorligt slag mod de amerikanske kødproducenter, der havde kalkuleret med et øget salg som følge af lavere toldsatser indenfor TPP. Japan er fortsat det største marked for eksport af amerikansk oksekød, og eksporten er da også steget med 22 % i forhold til sidste år. Men en stigning for nylig i den japanske importtold fra 38,5 % til 50 % – en stigning man kunne have undgået hvis TPP havde været i kraft – vil snart kunne mærkes, spår U.S. Meat Export Federation.

 

En ny rundspørge fra Reuters viser at opbakningen til Trump (hans favorability ratings) ude på landet, som tidligere har været Trump-højborg, er faldet fra 55 % sidste vinter til 47 % i september.

”Vi kan ikke ignorere visse frustrationer på amerikansk side… Vi håber vi kan finde en gylden mellemvej”, siger en japansk embedsmand. Men denne mellemvej, lader japanerne forstå, omfatter ikke forhandlinger om en tosidet aftale.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s