Derfor er de et let bytte for det russiske efterretningsvæsen FSB

George-W-Bush
030114-O-0000D-001 President George W. Bush. Photo by Eric Draper, White House.

 

 

Nu rejses der sigtelser i sagen om russisk indblanding i det amerikanske valg.

Bush holdt sidste uge en af de sjældnere taler, der er hørt fra den tidligere præsident. Talen indeholdt en sviende kritik af Trumps politik, men uden at nævne Trump ved navn.

Bush opfordrede bl.a. til at man ikke nedtonede alvoren af de cyber-angreb, som ingen eksperter i USA er i tvivl om russiske hackere foretog med sigte på at manipulere den amerikanske valgkamp. Og med det ultimative formål at få Trump til at vinde.

Men at nedtone den russiske indblanding i den amerikanske valgkamp er netop hvad Trump-administrationen har gjort fra dag et hver gang sagen er poppet op.

Robert Mueller
Robert Mueller

Spørgsmålet var og er om nogen i Trumps stab spillede under dække med Rusland for at fremme Trumps valg til præsident? Det ville i værste fald kunne takseres som landsforræderi. Den nu forhenværende FBI-chef James Comey indledte en undersøgelse, men han blev øjeblikkeligt fyret af Trump.

 

Herefter besluttede Kongressen at iværksætte en grundig undersøgelse med en Særlig Anklager, Robert Mueller i spidsen. Han og hans team af anklagere er nu nået frem til at rejse de første sigtelser. Mod hvem og for hvad får vi formentlig at vide i morgen.

Når der kan være grund til at nære mistanke om noget suspekt i Trumps forhold til Rusland, er det fordi Trump og hans familiemedlemmer, især Trump Junior og svigersønnen Jared Kushner, har plejet omgang med russere i det forfængelige håb at komme ind på det russiske ejendomsmarked. De har fx haft planer om at bygge et Trump Tower i Moskva.

Det er Trump Junior til venstre, Jared Kushner i midten og Ivanka Trump

Det samme har Donald Trump, men der er endnu ikke bygget et. Det skyldes at det aldrig er lykkedes ham at opnå tilstrækkelig sikkerhed for at få pengene igen. Han og hans folk i Rusland har med andre ord ikke formået at navigere i den særlige form for russisk korruption, der gør sig gældende på dette marked.

Så når Trump efter valgkampen fortalte at han har ”no deals” i Rusland, så hører denne udtalelse til de 30 % af alt hvad han siger, hvor der ikke er talt usandt.

sergej Gorkov
Sergej Gorkov

Trumps entre i Rusland fandt sted for 30 år siden, og i de 30 år er der sket et og andet. Fx har Trump fået en svigersøn, Jahred Kushner, der demonstrerede sin forretningssans ved at købe en adresse i New York, der hedder 666 5th Ave. (pris: 1,8 mia. dollars) i det herrens år 2007! Kushner kom til at sidde godt og grundigt i suppedasen, da ejendomsmarkedet brød sammen året efter. Tiden gik, det blev klart at Trump sandsynligvis kom til at spille en rolle i amerikansk politik – måske kunne vennerne i Rusland hjælpe ham ud af kniben? Man fandt på at introducere ham for Sergej Gorkov, chefen for den russiske statslige investeringsbank Vneshekonombank. Det var i 2016 og Gorkov kunne godt hjælpe. Mig bekendt fortalte ingen Kushner, at Gorkov også har studeret på FSB’s akademi.

 

Den forhenværende CIA-officer Alex Finley skrev for nylig en artikel ”The Recruitables”, der handler om hvordan CIA – og naturligvis også det russiske efterretningsvæsen FSB – undersøger sårbarheder hos personer, de vil rekruttere, og måder at udnytte dem på. Disse undersøgelserne ender som regel op i, at man ved at bringe et eller flere af følgende fire ’midler’ i anvendelse – Penge, Ideologi, Pression/Tvang og/eller Ego – kan manipulere personer til at arbejde for sig. CIA sammenfatter dem i akronymet MICE (Money, Ideology, Coercion, Ego).

paul manafort
Paul Manafort

Russerne, skriver Finley, ville gøre sig skyldige i pligtforsømmelse, hvis de ikke søger at rekruttere nogle af de folk, der omgiver Trump. Og de er (inklusive Trump selv) lette mål, skriver han.

felix sater
Felix Sater

Hvis man tager Jared Kushner skal SB naturligvis fokusere på penge og pression for at få ham til at tjene russiske politiske mål. For Trump selv er der kun tale om hans Ego, som til gengæld har gigantstørrelse. Det forstod saudierne, da han var på besøg. De hængte bl. a. et portræt op af ham, der havde samme størrelse som saudiernes konge og overøste ham med gaver.

Trump har ikke siden haft andet end lovprisninger til saudierne.

Finley gennemgår flere personer i Trumps omgangskreds, resultatet ser ud som følger:

  • Trump junior           –                    Penge, Ego
  • Paul Manafort          –                    Penge
  • Michael Flynn           –                    Penge, Ideologi, Ego
  • Felix Sater                  –                    Penge, Pression, Ego

På mandag ser vi, hvem der er rejst sigtelse imod. Skulle jeg gætte på en af de ovenstående, ville det være Paul Manafort, men det behøver ikke være nogen af dem.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s