En fyring af Trumps onde ånd kan ende i ”Saturday Night Massacre”

Trumps onde ånd, den særlige anklager Robert Mueller, der undersøger Trumps valgkampagnestabs forbindelser til Rusland under præsidentvalgkampen 2016, er udsat for eskalerende angreb fra Trump og hans bagland. Angrebene er taget til efterhånden som Mueller i sine undersøgelser nærmer sig inderkredsen omkring præsidenten.

Robert-Mueller-FBI-special-counsel-rtr-img
Forhenværende FBI-direktør Robert Mueller, der efterforsker mulige ulovlige forbindelser mellem Trumps valgkampagnestab og folk tæt på Putin

Der er tre måder Trump kan håndtere problemet på. Han kan lade stå til, altså intet foretage sig, som det har været tilfældet indtil nu. Han kan få Mueller fyret eller han kan forsøge at miskreditere ham, så Mueller-kommissionens arbejde mister politisk tyngde og slagkraft.

Trump bliver næsten dagligt spurgt, om han har i sinde at fyre Mueller, men det har han hidtil benægtet. Men Trump kan som bekendt hurtigt komme på andre tanker. Han er udsat for et stigende pres fra sine nærmeste omgivelser og sit republikanske bagland, der har sat fart i en smudskampagne imod Mueller for at begrunde en fyring af ham. Mueller og hans efterforskere beskyldes for at være forudindtagne, skaffe sig dokumentationsmateriale på ulovlig vis, for at have støttet Clintons kampagne osv. osv.

trump 1
Præsident Trump – vil han stå for fristelsen til at beordre Mueller fyret?

Kan Trump fyre Mueller? – Ja, det kan han, eller rettere, han kan få ham fyret, da Trump er øverste chef for den udøvende magtgren, som alle anklagere i sidste instans er underordnet. I dette tilfælde ville han skulle beordre vicejustitsminister Rosenstein til at fyre Mueller, da justitsminister Jeff Sessions for længst har meldt sig ud af denne indviklede affære ved at erklære sig inhabil. Rosenstein lægger imidlertid ikke skjul på at han er til sinds at forsvare sin særlige anklager.

I Trump-lejren er der frygt for at en fyring vil gøre mere skade end gavn. Den vil få demokraterne til at gå bersærk, den vil i befolkningens øjne gøre Trump mere suspekt i Ruslandssagen, den ville kunne forværre situationen for ham, som det var tilfældet da han fyrede den tidligere FBI direktør James Comey og – det kunne gå ham, som det gik Nixon, da han ville fyre den særlige anklager i Watergate sagen Archibald Cox.

Richard Nixon
Præsident Nixon, der gik fyringsamok og foranstaltede den såkaldte “Saturday Night Massacre”

Først beordrede Nixon sin justitsminister Richardson til at fyre Cox, men han nægtede og indgav sin afskedsbegæring. Det samme gentog sig med vicejustitsministeren osv indtil Nixon endelig fik en laverestående embedsmand i justitsministeriet til at fyre Cox. Begivenheden er gået over i historien som ”Saturday Night Massacre”.

Inden Trump evt. foranlediger Mueller fyret er der altså god grund til at tænke sig grundigt om. Det hører ikke til Trumps spidskompetencer, så måske kan han ikke stå for fristelsen til at fyre Mueller nu, i de uger efter den 22. december, hvor Kongressen er på juleferie?

Den tredje mulighed har måske mest sandsynlighed for sig, hvis Trumps mere koldsindige rådgivere får et ord at skulle have sagt: At kaste så meget smuds på Mueller og hans folk at Trump kan få rykdækning ved ”folkedomstolen” til at benåde alle dem, der måtte blive dømt ved landets rigtige domstole som følge af Muellers undersøgelser.

Det forudsætter naturligvis at Trump selv overlever sagen, men gør han det mener flere eksperter, at denne teori har gode udsigter for sig.

Knud-Aage Rahbek Lauridsen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s