Oh Yes!

Et pludseligt lysglimt og prikkende glade farver, der får hårene til at reje sig på armene mens det risler koldt ned af ryggen… Denne oplevelse havde jeg  i 2004, da Obama holdt sin berømte tale på Demokraternes Nationale Konvent….

  • .. There’s not a black America and white America and Latino America and Asian America; there’s the United States of America…

 

Og nu igen, da jeg hørte Oprah Winfreys Golden Globe tale…

  • … I’ve interviewed and portrayed people who’ve withstood some of the ugliest things life can throw at you, but the one quality all of them seem to share is an ability to maintain hope for a brighter morning, even during our darkest nights. So I want all the girls watching here, now, to know that a new day is on the horizon!…

 

Oprah 2
USA’s næste præsident?

Oprah Winfrey demonstrerede med sin tale i søndags – en i den grad politisk tale- at hun har det I sig: Hun er gjort af det stof, der kan skabes store amerikanske præsidenter af. Samtidig er hun Trumps direkte modsætning.

 

Trump har bevist at man godt kan blive amerikansk præsident selv om man er en labil, sekundær narcicistisk personlighedsstruktur med voldsomme mindreværdskomplekser, en vammel holdning til kvinder og er komplet uegnet til at være chef i Det Hvide Hus, for slet ikke at tale om præsident for landet. Man kan blive amerikansk præsident selv om man aldrig har læst en bog. Det amerikanske demokrati er, som vi har set, ingen garanti for at folk af hans type ikke kan blive valgt til præsident.

Oprah Winfrey er først og fremmest intellektuelt vel forvaret og hun er et eksempel på The American Dream come through.

Det kan lyde som fantasteri og ønsketænkning, og jeg vil ikke fraskrive mig det sidste. Men hør engang hvad en erfaren, benhård højreorienteret republikaner og Trump-forsvarer, Newt Gingrich, siger om Oprah Winfreys Golden Globe tale: ”She is very smart, she has a substantial following. I would take her very seriously as a candidate.. ”. ”Times change and circumstances change – and Oprah is unique, she is not just a celebrity, she is a very successful business woman … She is a very serious person. She’s not in the celebrity league.”

oprah and barack 2
USA’s første kvindelige præsident? – her  sammen med den første afro-amerikanske præsident

 

“If she was a concervative, I’d be looking at her for 2024!” sagde Jeff Kaufmann, den amerikanske State Chairman I Iowa. “Let’s face it, she is a likeable, respectable lady. That automatically puts her into contention by anybody’s definition.”

På Airforce One indskrænkede Det Hvide Hus’ vicepressesekretær sig til at sige følgende:”We welcome the challenge, whether it be Oprah Winfrey or anybody else”. Ivanka Trump skrev mandag på Twitter: “Just saw @Oprah’s empowering & inspiring speech at last night’s #GoldenGlobes. Let’s all come together, women & men, & say #TIMESUP! #United,”.

Trump selv har endnu ikke givet lyd fra sig om Winfreys tale. Påfaldende..

For mange demokrater og andre blev Obamas tale et gennembrud, fordi den greb fat om den tids frustrationer uden at gå direkte efter præsidenten. Det samme kan siges om Oprah Winfreys tale.

Uanset hvad: Hendes tale var en  lys oplevelse i en mørk tid.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s