Skal Danmark droppe EU’s udenrigsministermøder?

Det foreslår en af Politikens gamle hæderkronede og dygtige journalister, Michael Seidelin, bl.a. fordi EU har forholdt sig passivt til Tyrkiets angreb på de kurdere, der sammen med vore allierede kæmpede mod Islamisk Stat i Syrien.

Men det er nu mere end nogensinde der er behov for en enig og stærk EU udenrigspolitik! Der er ikke behov for faneflugt!
Samuelsen og Johnson
Mon det er det rigtige signal du her sender, Anders?

 

 


Det er fuldstændig rigtigt at den manglende reaktion fra EU’s side er en skændsel. Det ligner heller ikke noget at Erdogan er i stand til at intimidere EU som han gør. Eller at Merkel alene fører udenrigspolitik på EU’s vegne.

”EU’s udenrigspolitik består af nogle patetiske resolutioner, som ingen rigtig tager alvorligt. EU’s mellemøstpolitik eksisterer ikke, og udlændingepolitikken er et uoverskueligt rod”, skriver Seidelin i en svidende kritik af EU’s passivitet.

Men har EU da nogensinde haft en udenrigspolitik? På papiret ja, siden 1993. Der er i princippet intet i vejen for at EU kan føre en aktiv udenrigspolitik til gavn for fred og velfærd. EU-staterne skal bare være enige om at gøre det.

Problemet er at Den Europæiske Union ikke er en union, men en samling af 28 stater (endnu), hvoraf alt for mange (blandt dem Danmark) både vil og ikke vil det europæiske samarbejde. Det har vist sig flere gange.

De udenrigspolitiske resultater EU har opnået, som ikke direkte drejer sig  om handel og økonomi, er til at overskue. Men får vi en fælles udenrigspolitik ved at medlemslandene flygter til alle sider? Bliver EU stærkere af det?

Skulle vores udenrigsminister, alene tage til Ankara og sige: Skam Dem, Hr. Erdogan, det danske kongerige kræver at De lader kurderne være i fred?

Samuelsen ville prompte blive sat på et fly med kurs mod Danmark.

Det er indlysende at kun ved at medlemslandene står sammen kan EU føre en udenrigspolitik, der batter noget. Det kræver aktive og positive bidrag fra medlemslandene, bidrag der samtidig demonstrerer at de vil det europæiske samarbejde.

Den danske udenrigsminister kunne fx til en begyndelse forsøge at samle de nordiske EU-lande og måske de baltiske også om en opbakning bag den franske linje i EU? Hvad laver Anders Samuelsen egentlig?

Det er nu, hvor USA er på vej ud, at der er behov for en enig EU-udenrigspolitik. Nu mere end nogensinde. Hvad der ikke er brug for er faneflugt.

Knud-Aage Rahbek Lauridsen

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s